Srpskohrvatski

Izraelski zračni napad na Bejrut, dok se nazire rat na Bliskom istoku

Izrael je izveo provokativan napad unutar gusto naseljenog područja libanonske prijestolnice Bejruta ciljajući na Mushina Shukra, vrhovnog vojnog zapovjednika iranske milicije Hezbollah. Dok izraelski režim tvrdi da je njegov „ciljani“ napad ubio Shukra, izvori bliski Hezbollahu rekli su medijima da je on preživio.

U odvojenim kasnim vijestima, Izrael je izvršio atentat na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u zračnom napadu u Teheranu jutros. Ubojstvo ne samo da sabotira bilo kakve izglede za dogovor o prekidu vatre u Gazi, već jasno pokazuje da je cionistički režim, uz potporu Washingtona, odlučan transformirati svoj genocidni rat u sukob na razini cijele regije.

Zaposlenici civilne zaštite provjeravaju žrtve između ruševina uništenih zgrada koje su pogođene izraelskim zračnim napadom u južnim predgrađima Beiruta, Libanon, utorak, 30. srpnja 2024. [AP Photo/Hussein Malla]

Kako bi opravdao svoj napad na Bejrut, Izrael je iskoristio ubojstvo 12 djece iz zajednice Druza u subotnjem raketnom napadu na okupiranu Golansku visoravan. Unatoč svim izraelskim ratobornim, ali nepotkrijepljenim osudama Hezbollaha, okolnosti ostaju nejasne. Hezbollah je odlučno odbacio odgovornost za subotnji raketni napad.

U izraelskom napadu srušeno je najmanje pet katova stambenog bloka u gusto naseljenom predgrađu južnog Beiruta. Prema libanonskoj državnoj novinskoj agenciji NAA, tri projektila ispaljena iz bespilotne letjelice pogodila su zgradu, prekrivši okolne ulice ruševinama i ostacima.

Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da su tri osobe ubijene, a 74 ranjene u napadu. S obzirom na to da se potraga za žrtvama nastavlja, navodi se da su dosad stradali žena i dvoje djece, djevojčica i dječak. Nije jasno je li bilo koja od okolnih zgrada, uključujući i bolnicu Bahman, oštećena.

Izraelska odluka da pokuša atentat na glavnog zapovjednika Hezbollaha sračunata je na pokretanje šireg sukoba u Libanonu, ismijavajući izraelske tvrdnje da ne žele rat s Hezbollahom. Shukr je viši savjetnik vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha i član najvišeg vojnog vijeća Hezbollaha.

Ekstremno desno krilo fašističkog izraelskog režima već mjesecima vapi za sveopćim ratom s Hezbollahom. Krajem svibnja, izraelski ministar financija Bezalel Smotrich pozvao je vojsku na invaziju i preuzimanje kontrole nad južnim Libanonom kako bi se stvorila tampon zona kako bi se spriječili napadi Hezbollaha na sjeverni Izrael.

Kao odgovor, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izjavio je da nije dovoljno stvoriti tampon zonu, zahtijevajući umjesto toga da izraelska vojska napadne Libanon i „unište Hezbollah u cijelosti“. Sljedećeg mjeseca Ben-Gvir je posjetio sjeverni Izrael, gdje su Hezbollahove rakete izazvale požare i izjavio: „Ovdje [nas] spaljuju. Sva uporišta Hezbollaha treba spaliti, treba ih uništiti. Rat!“

Američki imperijalizam dao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zeleno svjetlo za rat protiv Hezbollaha tijekom njegovog prošlotjednog posjeta Washingtonu gdje se obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa ratobornim jezikom i dobio dvostranačku podršku. Prekinuo je svoje putovanje nakon subotnjeg napada na Golansku visoravan kako bi se vratio u Izrael, gdje se sastao s vojnim i obavještajnim šefovima i obećao da će Hezbollah „platiti visoku cijenu za to, cijenu koju dosad nije platio“.

U nedjelju su izraelski ratni zrakoplovi bombardirali skladišta oružja i infrastrukturu Hezbollaha u dolini Bekaa u istočnom Libanonu, u Shabrihi i Burj al-Shemali blizu južnog grada Tyrea, te sela Kfar Kila, Rab el-Thalathine, Khiam i Tayr Harfa.

U ponedjeljak navečer izraelska vojska izvela je još jednu seriju napada u južnom Libanonu i južnoj Siriji. Napadi u južnom Libanonu uključivali su bespilotne letjelice, topništvo i zračne napade na nekih 10 mjesta libanonske skupine Hezbollah u sedam različitih područja.

Dok su ovi udari predstavljali značajnu eskalaciju sukoba između Hezbollaha i Izraela koji je u tijeku od 7. listopada, napad u Bejrutu bio je sračunat da izazove Hezbollahovu odmazdu i dodatno rasplamsa napetosti diljem Bliskog istoka.

Napad je izazvao val prosvjeda. Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib osudio je napad na Bejrut i rekao da će podnijeti žalbu Ujedinjenim narodima. Veleposlanstvo Irana u Libanonu osudilo je izraelski napad na Bejrut, nazvavši ga „kukavičkom i grešnom izraelskom agresijom“. U travnju je Izrael izveo provokativan napad na iransko veleposlanstvo u Damasku, u Siriji, ubivši dva viša generala iranske Islamske revolucionarne garde i najmanje pet drugih ljudi, prijeteći pokretanjem regionalnog rata s Iranom.

CNN je izvijestio da su SAD bile unaprijed obaviještene o napadu u Bejrutu. Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je u ponedjeljak telefonom sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom. Dok je govorio o potrebi za diplomatskim rješenjem sukoba s Hezbollahom, Austin je dao svoju „nepokolebljivu predanost sigurnosti i pravu Izraela na samoobranu“, efektivno dajući Izraelu carte blanche za napad.

Odluka da se cilja na Mushin Shukra nije bila slučajna. Američki State Department odredio je nagradu od 5 milijuna dolara za njegovu glavu nakon što ga je 2019. označio kao „Posebno označenog globalnog terorista“. Tvrdilo se da je „igrao središnju ulogu u bombaškom napadu na vojarnu Korpusa američkih marinaca u Bejrutu 23. listopada 1983.“ Četiri godine ranije američko ministarstvo financija uvelo je sankcije Shukru i još dvojici vođa Hezbollaha.

Nakon jučerašnjeg napada, američka potpredsjednica Kamala Harris, vjerojatna demokratska predsjednička kandidatkinja, brzo je i odlučno izjavila da podržava Izrael, rekavši: „Nedvosmisleno podržavam pravo Izraela da ostane siguran i da brani sigurnost Izraela.“ Kako bi naglasila poantu, dodala je da Izrael „ima pravo braniti se od terorističke organizacije Hezbollah.“

U ime izraelskog takozvanog prava na samoobranu, američki imperijalizam i njegovi saveznici su diplomatski, financijski i vojno do kraja podržali izraelski genocidni rat u Gazi i opravdali njegove zločine. Dok Izrael izjavljuje da je Hezbollah 'prešao sve crvene linije' u svom navodnom ubijanju djece na Golanskoj visoravni, izraelska vojska svakodnevno kolje palestinsku djecu u Gazi. Službeni broj umrlih muškaraca, žena i djece u Gazi od 7. listopada premašuje 40,000, dok procjena u visoko cijenjenom medicinskom časopisu Lancet stavlja tu brojku daleko veću na 186,000.

Sada Washington podupire izraelski rat koji prijeti gurnuti Bliski istok u mnogo razorniji sukob koji bi uništio regiju. Unatoč svojim nominalnim pozivima na diplomatsko rješenje, američki imperijalizam, poput cionističkog režima, smatra sukob u Gazi jednim elementom daleko šireg rata protiv iranskih skupina u cijeloj regiji i protiv samog Irana, koji smatra glavnom preprekom kako bi osigurao svoju dominaciju na Bliskom istoku bogatom energijom.

Loading