Srpskohrvatski

„Dobrodošli u pakao“: Mučenje, zlostavljanje i ponižavanje Palestinaca u izraelskim zatvorima je namjerna politika

B’Tselem, izraelska skupina za ljudska prava, objavila je šokantno izvješće koje otkriva da je vlada od 7. listopada uspostavila sustavnu politiku zlostavljanja i mučenja tisuća Palestinaca u svojim zatvorima.

Izvješće, „Dobrodošli u pakao“: Izraelski zatvorski sustav kao mreža logora za mučenje, navodi svjedočanstva 55 Palestinaca puštenih iz izraelskih zatvora i pritvorskih centara u posljednjih nekoliko mjeseci, gotovo svi bez optužnice: 30 sa Zapadne obale, uključujući Istočni Jeruzalem, 21 iz Pojasa Gaze i četiri državljana Izraela.

Izvješće B’Tselema, „Dobrodošli u pakao“: Izraelski zatvorski sustav kao mreža logora za mučenje (snimka zaslona s web stranice) [Photo: btselem.org]

Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 9,881 Palestinac, u odnosu na 5,200 koliko ih je bilo prije 7. listopada, od kojih su 3,432 administrativno pritvorena bez optužnice ili suđenja. Uz to, 1,584 se drže kao nezakoniti borci prema promjeni zakona nakon izbijanja genocida u Gazi. Time je odobrena prenamjena više od desetak zatvora, vojnih i civilnih, za držanje članova Hamasa, uključujući one koji su sudjelovali u napadu 7. listopada.

Zahtjev za oslobađanje palestinskih zatvorenika bio je središnji za operaciju Potop al-Aqsa 7. listopada, uključujući i onaj Marwana Barghoutija, najpoznatijeg Palestinca iza rešetaka. Procjenjuje se da je 800,000 Palestinaca sa Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Gaze zatvoreno od 1967. godine, što znači da je gotovo svaka palestinska obitelj na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu imala rođaka kojeg je Izrael zatvorio. Njihov jedini zločin bio je otpor protiv nezakonite okupacije koja se održavala divljačkom represijom.

Svjetski korporativni mediji uglavnom su ignorirali B'Tselemovo izvješće. To je zato što Izrael uživa potporu svih imperijalističkih sila koje sada i same krše demokratska prava i slobodu govora kako bi suzbile protivljenje svojoj domaćoj i vanjskoj politici.

B’Tselem kaže da su užasni detalji koji su se pojavili o zlostavljanju zatočenika u vojnom logoru Sde Teiman samo vrh ledenog brijega.

Prošlog mjeseca krajnje desničarska masa zajedno s nekoliko zastupnika provalila je u vojne baze u Sde Teimanu i Beit Lidu u nasilnom prosvjedu protiv uhićenja devet vojnika zbog silovanja zatvorenika u pritvorskom centru Sde Teiman. Tally Gotliv, zastupnica stranke Likud poznata po svojoj provokativnoj retorici, rekla je prosvjednicima da izraelske trupe zaslužuju potpuni imunitet, bez obzira na njihova djela.

Izraelski vojnici okupljaju se na vratima vojne baze Sde Teiman, kako bi prosvjedovali u znak potpore vojnicima koji su ispitani zbog zlostavljanja zatočenika, 29. srpnja 2024. [AP Photo/Tsafrir Abayov]

B’Tselem je rekao: „Tisuće Palestinaca drže se u neljudskim uvjetima i podvrgnuti su nemilosrdnom zlostavljanju. Neki ne znaju zašto su uhićeni; mnogi će biti pušteni bez suđenja. Ovo je definicija logora za mučenje: mjesto u koje kada jednom uđete, bez obzira tko ste i zašto ste uhićeni, bit ćete podvrgnuti teškoj, namjernoj, nemilosrdnoj boli i patnji.“

Njihova svjedočanstva pokazuju da su svi Palestinci koji se trenutno drže u izraelskim zatvorima podvrgnuti grubom proizvoljnom nasilju koje uključuje seksualni napad, ponižavanje i degradaciju, namjerno izgladnjivanje, prisilni nedostatak higijene, uskraćivanje sna, ograničavanje i kažnjavanje vjerskog štovanja, konfiskaciju svih skupina i osobnih stvari i uskraćivanje odgovarajuće medicinske skrbi. Svjedočanstva opisuju njihov tretman „uz užasne detalje i sa jezivim sličnostima“.

Oni ukazuju na sustavnu i institucionalnu politiku zlostavljanja i mučenja pod vodstvom fašiste Itamara Ben-Gvira, ministra nacionalne sigurnosti i vođe stranke Židovska moć. Oni se provode prema naredbama, svjesno kršeći međunarodno pravo i predstavljaju ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Prema izvješću, najmanje 60 palestinskih zatvorenika umrlo je od početka rata – što je vjerojatno jako podcijenjeno – uključujući 48 zatvorenika iz Gaze koji su umrli u vojnim pritvorskim objektima i 12 koji su umrli u pritvoru Zatvorske službe. Čini se da su neki od smrtnih slučajeva rezultat zlostavljanja ili uskraćivanja liječenja. To svjedoči ne samo o brutalnosti njihovog postupanja, već i o krajnjoj degradaciji i moralnoj izopačenosti cionističke države i njezinih institucija.

Jedan od zatvorenika, Fouad Hassan 45, iz Qusraha u okrugu Nablus na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je: „Odvedeni smo u Megiddo. Kad smo izašli iz autobusa, jedan vojnik nam je rekao: 'Dobrodošli u pakao'.“

Kao stvar smišljene politike, bivši zatvorenici susreli su se sa:

  • Prenapučenošću i gužvom u ćelijama
  • Manjkom sunčeve svjetlosti i zraka za disanje
  • Nasilnim prozivkama ili pretresima ćelija nekoliko puta dnevno
  • Uskraćivanjem pristupa sudovima, agencijama za pomoć i pravnim savjetnicima
  • Oduzimanjem osobne imovine
  • Nepopustljivim psihičkim i fizičkim zlostavljanjem, uključujući upotrebu paprenog spreja, šok granata, palica, drvenih palica i metalnih palica, kundaka i cijevi pušaka, boksera i elektrošokera, pasa napadača, premlaćivanja, udaraca rukama i nogama
  • Nedostatkom sna
  • Seksualnim nasiljem, svlačenjima radi poniženja i degradacije, slučajevima grupnog seksualnog nasilja i pokušajima analnog silovanja
  • Uskraćivanjem liječenja koje za neke zatvorenike predstavlja smrtnu kaznu ili trajni invaliditet
  • Neadekvatnom i pokvarenom hranom i gladovanjem
  • Prekidom opskrbe vodom i sanitarnih čvorova

Opisivali su život u stalnom strahu i panici, suočavajući se sa stražarima koji su pokazivali bijes i osvetoljubivost.

Guardian je proveo zasebno istraživanje, intervjuirajući osam zatvorenika, od kojih je većina uhićena bez optužbe i puštena bez suđenja, čija su se svjedočanstva podudarala s onima koje je dokumentirao B’Tselem. Prošlog tjedna, Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavio je izvješće na 23 stranice u kojem se ističe „eskalacija upotrebe mučenja“ od strane Izraela protiv palestinskih zatvorenika od 7. listopada.

Ben-Gvir, koji je kao ministar nacionalne sigurnosti također zadužen za zatvore i policiju, hvalio se pretvaranjem zatvorskog sustava u mrežu logora za mučenje. Nedavno je Knesetu rekao: „U Ketziotu [zatvoru] kažu da sam lud i ponosan sam na to. Ponosan sam što smo promijenili sve uvjete.“ Ketziot je zatvor u kojem su tamničari izvjesili natpis na arapskom i hebrejskom s natpisom „Dobrodošli u pakao“.

Potvrdio je u nedavnom pismu Vrhovnom sudu da je uskraćivanje hrane naređeno s vrha, napisavši: „Nema gladovanja, ali moja politika poziva na smanjenje uvjeta, uključujući hranu i kalorije.“

Loading